Välkomna till årets SM i Folkbåt i Stenungsund!

Så här såg det ut senast vi seglade SM i Bohuslän – Ljungskile 2015. Foto: Jerker Norlander/batbilden.se

De speciella reglerna för idrottsevenemang ändrades från och med 1 juni och då borde det gå vägen för årets stora Folkbåtshändelse.

Tävlingarna går i Stenungsund och är del av Stenungsunds Segelsällskaps (StSS) årliga kölbåtsevenemang. Tanken är att deltagarna sedan kan vara med på Tjörn runt-kappseglingen helgen efter. StSS är väl mest känt för sina seglingar Tjörn Runt, samt Lilla Tjörn runt och Stenungsön runt för mindre jollar.

Enligt Nationalencyklopedin är Stenungsunds kommun i Bohuslän (Västra Götalands län) 252 km² stor och har 27 044 invånare (2020). Stenungsund ligger längst in i Hakefjorden med öarna Tjörn och Orust väster om sig. Kommunen genomkorsas av Europaväg 6 och Bohusbanan.

För att finna bakgrunden till det stora seglingsintresse som finns där måste man gå tillbaks till mitten av 1800-talet när Stenungsund och kanske främst Stenungsön just väster om Stenungsund blev en kurort efter Gustafsbergs modell utanför Uddevalla. Ett flertal sommarparadis skapades under denna period.

Först med Tjörnbroarna (1960) och beslutet att förlägga petrokemisk industri i Stenungsund i slutet av 60-talet började orten utvecklas till en modern stad.

Seglingen, som hanterats av sommargästerna på Stenungsön, förflyttades till Stenungsund när Segelsällskapet bildades 1964 och de åretruntboende kunde ges möjlighet att segla hela året. StSS har fostrat seglare som Johnie Berntsson, match racing, och deltar i Seglingsallsvenskan.

En mer spektakulär händelse var Hotell Stenungsbadens satsning på America’s Cup 1992, som seglades i San Diego, Kalifornien. Man byggde delvis IACC-båten Tre kronor i Stenungsund. Den satsningen drog med sig många spännande aktiviteter i Stenungsund.

Vad väntar årets SM-deltagare på Hakefjorden? Då vinden normalt går väst och sydväst är Hakefjordens sträckning idealisk för kappsegling. Strömförhållanden kan vara nog så besvärliga, men inte alls som det blir på Marstrandsfjorden längre ut längs Tjörn. Mest nordgående ström, som kan gå uppemot två knop — en utmaning i lättare väder. Hakefjorden har ju också sjölä från Tjörn, vilket förenklar när vädret blir hårdare.

Vad kan Stenungsund bjuda på i övrigt. De vanliga fritidssysselsättningarna finns ju representerade med golfbana, simhall, fotbollsplaner etc. För den kulturintresserade finns kulturhuset ”Fregatten” med diverse konstutställningar. Den petrokemiska industrin lär ut sina hemligheter i ”Molekylverkstan” och det förstklassiga hotellet Stenungsbaden med SPA-anläggning ligger mittemot Sällskapet på Stenungsösidan. Ute på Tjörn finns mycket närodlat och man kan se litet mer genuin fiskemiljö på Klädesholmen eller i Skärhamn. Det går också att nå fiskeläget Åstol och natursköna Dyrön med Västtrafiks båtar.

I Skärhamn finns också det förnämliga Akvarellmuséet med utställningar och en fin permanentutställning med kända akvarellmålare.

Göteborg ligger bara 45 minuter bort om man vill ha en större stads utbyte.

För inkvartering kan rekommenderas Hotell & Restaurang Solliden med gångavstånd till StSS. Ute på Stenungsön finns möjligheter till enklare logi i Stenungögårdens regi. Camping och uppställning av husvagnar o dylikt finns där också. För att komma till båtarna snabbt kan det behövas en cykel.

De lokala seglarna svingar gärna en bägare på Bistro Beo vid Stenungstorg – helst andra våningen – eller på Stenungsbadens Kokaburra-restaurang med utsikt över StSS.

Donald Bratt
F-SWE-1358 Sjöjungfrun

Kommande evenemang

Sponsorer