Category Archives: Västkustens folkbåtsflottilj

Folkbåt på Båtmässan i Göteborg 4–12 februari

Foto: Lennart Magnusson

Svenska Folkbåtsförbundet ställer ut en folkbåt på Båtmässan i Göteborg 4–12 februari. Det blir 2022 års SM-vinnare Emilie, Lennart Magnussons SWE–1390 byggd av Brandt-Møller. Mässan är öppen dagtid båda helgerna under perioden och kvällstid under vardagarna däremellan. Kom förbi och säg hej om du är intresserad av att segla och kappsegla folkbåt.

Medlemmar som är intresserade av att bemanna montern kan höra av sig till per e-post till Lars Wramner, larswramner@gmail.com. Planen är att man ansvarar för ett eller flera pass om fyra timmar, två pass finns lördagar och söndagar och ett kvällspass måndag till fredag. Det är lämpligt att vara två stycken så tag gärna med någon, till exempel gastar eller rorsmän. Den som gör detta får ett personligt utställarkort som gör att man kan gå på mässan när man vill utöver tiden man representerar folkbåten och förbundet.

Foto: Lennart Magnusson & Bjarne Jönsson

1390 snabbast i väst

Efter några år uppehåll arrangerade LDSS DM på ”hemmaplan”. Vindarna var genomgående ”frå sörsida” dvs start ude i älva och kryss mot lann. Outstanding segrare var 1390 Lennart Magnusson med besättning med 5 spikar – totalt överlägsen! Får räknas som favorit nere i Halmstad. Något att bita i för gänget från ost! Halmstad hade en representant i form av Svante Svensson. Strongt av Svante att göra sig omaket att komma upp till Göteborg!

Med hjälp av trailertransport blir ju avstånden lättare att hantera. Undertecknad fick sin skuta hämtad och nerkörd till Långedrag av Lennart Magnusson. Snacka om entusiasm!

Resultat

Rolf Uppström

Rapport från Folkbåtens dag

Idel ädel adel när Folkbåten firades i Göteborg den 22 april.

Mer än 25 personer hade hörsammat västkustflottiljens inbjudan till födelsedagskallas. Folk från ostkusten dök upp och inte minst storfrämmande från Danmark, NFIA:s ordförande Søren Kæstel med fru. Alla träffades i Långedrags SS klubbhus på förmiddagen, och därifrån ut till Hisingen till varvet som var platsen för dopet för 75 år sedan.

Utsikt mot platsen där Bröderna Olssons varv i Arendal låg.


Problemet var bara att varvet var borta och ersatt av en containerhamn. Man fick iallafall trampa på historisk mark, detta under en del skratt. Tillbaka till klubbhuset där det bjöds på buffé, nostalgisnack och bildspel. Nog var det ett värdigt sätt att fira vår fina dam!

Mer bilder finns i ett album på Svenska Folkbåtsförbundets sida.

/Rolf

Folkbåtsnytt nummer 1 2017 på väg!

Redaktionen låter hälsa att Folkbåtsnytt nummer ett har lagts på lådan och snart når medlemmarna.

En text glömdes av redaktionen och kom tyvärr inte med i numret, den följer istället här:

Västkusten
2016 får vi nog kalla en riktig lågsäsong här i väst. Deltagarantalet på våra seglingar har varit osedvanligt lågt. SM på Värtan lockade inte så istället åkte några ner till Danska Mästerskapet i Skovshoved. Där visade det sig som vanligt att ”Di danske” var svårslagna. Men ”Paj” från Karlshamn snodde två 2:a platser! Han seglade från Karlshamn till Skovshoved. Det var en tuff tur
i allt annat än sommarväder!!

Lennart Magnusson med sin vackra 1390 vann en segling. Han var också bäst bland ”Di Svenske” med en 10:e plats totalt. Inte dåligt i det getingboet! 1390 har också varit den bästa båten under säsongen. Att segla mot de bästa tror jag är rätt melodi för att bli bättre. Att segla mot så skickliga folkbåtsseglare som de danska ger oerhört mycket, men vi har långt kvar. Men redan nu med lite tur kan vi vara med och slåss i en och annan segling.

Jubelåret 2017 är ju speciellt för oss. Det var ju här allting började för 75 år sedan. Vi gör därför ett litet födelsedagskalas den 22 April, där vi utgår från Långedrags SS klubbhus. Se separat inbjudan!! SM-et går ju i Halmstad (som rustat rejält) och Guldpokalen i Kerteminde. Vi blir nog några som åker på bägge. Det skall bli speciellt kul att segla i Halmstad. Når vi 30 båtar där tro?

Rolf Uppström

Västkustens folkbåtsflottilj: Flottiljträff 4 april

Västkustens folkbåtsflottilj bjuder in till flottiljträff i Långedrags Segelsällskaps klubbhus, Solhöjdsgatan 16, tisdag 4 april klockan 18:30.

Välkomna!

Västkustens folkbåtsflottilj presenterar årsprogrammet 2017

Märk den 22 april i era kalendrar för jubileumsdag vid Arendal.

4 april
Flottiljträff
22 april
Folkbåtens dag, Arendal
9 maj (1:a segl.)
Tisdagsseglingar LDSS, Långedrag
13 maj
Flottiljträff båttrim, Långedrag
20 maj
Framnäsvalsen
3-4 juni
DM LDSS, Långedrag
6 juni
Klassiska regattan GKSS, Långedrag
5-8 juli
SM, Halmstad
7-10 aug
Guldpokalen, Kerteminde (DK)
12 aug
Framnäsdagen/JW Cup, Framnäs
15 augusti (1:a segl.)
Tisdagsseglingar LDSS, Långedrag
19 augusti
Tjörn runt
3 september
Höstregatta LDSS, Långedrag
9 september
Höstknalten LDSS + Flottiljträff
16 september
Sista chansen BKSS, Björlanda

VIP-kväll hos Viking Yachting

VIP-kväll hos Viking Yachting för Folkbåtar, IF, Smaragd och H-båt

Den 17/3 kl. 18.30

Välkommna!!

Segeldesignkväll hos UK Syversen 20 januari

OBS! ÄNDRAT DATUM.

Västkustflottiljen tillsammans med IF:arna inbjuder härmed till en segeldesignkväll hos UK Syversens segelmakeri på Flöjelbergsgatan 3A tisdagen 20 januari 18:00.

Välkomna!