Ljungskileseglare svenska mästare

Det 51:a Svenska mästerskapet avgjordes i Ljungskile under det gångna veckoslutet (2–4 juli). Detta var andra gången SM-tävlingarna avgjordes där, Ljungskile SS stod som värd även 2012, då med Lasse Köhler som segrare. 27 båtar kom till start varav tre danska och en tysk, vilket gjorde att 23 båtar tävlade om SM-tecknen. Tre båtar från hemmaklubben ställde upp: Rolf Uppström, debutanten Viktor Gunnarsson samt Henrik Uppström, som debuterade som rorsman. Sol, värme och relativt lätta vindar sällskapade seglarna under hela tävlingen.

Under onsdagen hölls årsmöte, tune-upsegling och invigning där arrangörsklubbens ordförande Helena Barne hälsade välkommen och folkbåtshistoriken Janne Dahl kåserade.

Torsdagens seglingar seglades söder om Ulvön med start i närheten av Lyckorna brygga. Första seglingen vanns av Per Jørgensen och de andra två av Rolf Uppström respektive Johnny Jørgensen. Efter tre genomförda seglingar ledde P. Jørgensen före J. Jørgensen och Rolf Uppström. I hamn bjöds det på korv och öl innan arrangörerna bjöd på räkfrossa och musikquiz i solen framför klubbhuset.

Andra dagens seglingar seglades nordväst om Ulvön i stabila vindar. Den första seglingen för dagen vanns av Lasse Köhler, den därefter av Per Jørgensen och dagens sista av Johnny Jørgensen.

Inför sista dagen ledde Köhler kampen om mästerskapstecknet med fyra poäng före Rolf Uppström medan Per Jørgensen ledde regattan med god marginal. De avslutande två seglingarna avgjordes i mycket lätt vind väster om Ulvön och vanns av Ola Zetterberg respektive Lennart Magnusson. Med alla båtar i hamn vann Per Jørgensen från Kolding Sejlklub i Danmark tillsammans med gastarna Claes Hoglert och Kristian Hurtig Hansen regattan före Johnny Jørgensen, Gert Henriksen och Bent Nielsen från Jægerspris i Danmark.

I kampen om det Svenska mästerskapet drog Ljungskileseglarna Rolf Uppström, Björn Axel Johansson, Jan Aronsson det längsta strået med starkare resultat under slutdagen. Rolf Uppström, som tidigare hade en andraplats från 1974 års SM i prisskåpet tog därmed sin första titel. Lasse Köhler från Nyköpings SS med besättning Yvonne Jergard och Ronny Köhler tog silverpengen medan Donald Bratt, Vikingarnas SS, tillsammans med Alexander Bratt och Torben Cederberg tog bronsmedaljen efter en stark upphämtning under regattans andra halva.

SM-vinnarna Per Jørgensen med besättning och svenska mästaren Rolf Uppström med besättning.
SM-vinnarna Per Jørgensen med besättning och svenska mästaren Rolf Uppström med besättning.

Tävlingarna avslutades som brukligt med regattamiddag och prisutdelning där ovan nämnda fick ta emot priser. Priset för bästa klassiska båt delades ut till Göran Börjesson i Xantippa (830), byggd i Åhus. Tvåan Johnny Jørgensen vann en seglingskurs på Ljungskilebaserade seglarskolan Gunnars seglarskola och alla seglarna fick även nyttopriser i form av hårvårdsprodukter från tävlingssponsorn Bratt Trading.

Efter några soliga dagar i Ljungskile vände folkbåtarna hemåt och många prisade den väl genomförda SM-regattan. Nu väntar Guldpokalen i Warnemünde i mitten av juli för några svenska folkbåtar. Nästa års SM avgörs i Stockholmstrakten, mer info om det kommer.

Slutresultat finns här.

/Webmaster

Ett svar på ”Ljungskileseglare svenska mästare

Kommentarer är stängda.

Kommande evenemang

Sponsorer