Storslam för folkbåtarna i Lidingö race

Folkbåtarna i starttagen med dagens segrare 1289 Mathilda III i förgrunden. Foto: Gunnar Bonthelius

Lidingö race hade ingen av oss kappseglare i huvudstadsområdet hört talas om.

Vi hade saknat en avslutande kappsegling på hösten och någon kom med denna segling som förslag. Lidingö Race är en SRS-segling som seglas utanför Gåshaga på Lidingö. Alldeles i slutet av Kyrkviken innan den stora leden in mot Stockholm. Banan är en triangelbana runt den lilla ön Svanholmen. Seglingsledaren kunde välja om man ska segla med eller moturs beroende på vad som var bäst utifrån vindriktningen.

Denna lördag den 14 september var en sådan där fantastisk höstdag som man nästan bara drömmer om. Strålande sol, varmt och med någorlunda hyfsad vindstyrka.

De seglingsförhållanden vi ställdes inför var utmanande. Mycket ”puffig” vind, vindhål utan någon vind alls och stråk med riktigt bra vind. Stora vrid som det verkligen gällde att uppmärksamma.

Vi seglade i klassen kölbåt tillsammans med andra båtar, 15 totalt i denna klass. Och flest folkbåtar, naturligtvis. Nio anmälda folkor blev till slut sju på startlinjen. Det blev totalt tre race, vilket många av oss nog tyckte kunde ha blivit några till. Racen var ganska lika varandra och typiskt var nog att placeringarna under seglingen verkligen gick upp och ner. Ett tag kunde man känna sig säker med en bra ledning och några minuter senare låg man sist. Det gällde verkligen att hitta vindstråken.

Resultaten då: tre folkor i topp i hela klassen och med Anders Olsens 1289 Mathilda III längst fram. Som vanligt! Grattis Anders och Erik.

Vi fem båtar som utgick ifrån VSS på Djurgården kom lyckligt och väl hem och vi avslutade med en mycket trevlig fika-after sail. När vi summerade dagen kände vi nog alla att detta kan vi göra igen. Vi var också överens om att banan kunde förbättras till nästa år med mer hänsyn till vindriktning. OFK:s ordförande Hobbe fick i uppdrag att framföra detta till arrangören.

Nu är kappseglingssäsongen över, åtminstone i Stockholmsområdet och vi ser fram mot nästa säsong. Vi stockholmare kommer också att jobba hårt för att få med flera båtar från andra delar av landet till våra seglingar under nästa år. Vikingaregattan och Sprintseglingen. Mer information kommer.

Ha nu en fortsatt fin höst och ta hand om er själva och era fina folkbåtar.

1290 Hans Torlén

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kommande evenemang

Sponsorer