Olsen, Wärnegård och Wärnegård svenska mästare 2016

21 folkbåtar i trä och glasfiberplast deltar i årets SM-seglingar på Lilla Värtan vid Djurgården, Stockholm.
21 folkbåtar i trä och glasfiberplast deltog i årets SM-seglingar på Lilla Värtan vid Djurgården, Stockholm. Foto: Niclas Skärlund

Årets SM-seglingar i Folkbåt som har påbörjades i söndags avslutades under tisdagen med en segling. Seglingarna arrangerades av Vikingarnas Segelsällskap på Lilla Värtan vid Djurgården i Stockholm. Det var tredje gången seglingarna hölls på dessa vatten, då de även hölls här 2001 och 2011.

Per Wärnegård, Anders Olsen och Johan Wärnegård blev svenska mästare.
Per Wärnegård, Anders Olsen och Johan Wärnegård blev svenska mästare.

Genom att Anders Olsen med gastarna Per Wärnegård och Johan Wärnegård i Mathilda II från hemmaklubben Vikingarnas Segelsällskap gick i mål före Slow motion med Lasse Köhler och gastarna Yvonne Jergaard och Ronny Köhler från Nyköpings Segelsällskap, blev Mathilda II slutligen svenska mästare. Det var andra gången Anders Olsen och Per Wärnegård kunde titulera sig svenska mästare i Folkbåt, efter att tidigare ha vunnit år 2003 i Lomma. SM-bronset togs hem av tävlingens yngsta besättning i Hugolina från Runmarö Yacht Club – Hobbe Wärnegård med gastarna Charlie Hagerman och Gustaf Fylkner.

Bent Nielsen, Gert Henriksen och Johnny Jørgensen vann SM-regattan.
Bent Nielsen, Gert Henriksen och Johnny Jørgensen vann SM-regattan.

Inför den sista dagen hade vindarna vridit något och den som klarade av den nya banan bäst och vann spiken var finländske Janne Mäkinen. Danske Johnny Jørgensen kom in på andraplatsen i seglingen och säkrade därmed segern i SM-regattan före Herman Saari (Finland). Med sig i båten Bango hade Jørgensen Gert Henriksen och Bent Nielsen, medan Saari seglade med Aleksi Lehtonen och Thomas Hacklin.

Finländske Herman Saari med besättning (till höger) seglade under måndagen upp sig till en andraplats.
Finländske Herman Saari med besättning (till höger) seglade in på en andraplats i SM-regattan. Foto: Niclas Skärlund

Prisutdelningen hölls framför Vikingarnas Segelsällskap och seglarna tackade tävlingsledningen för de fina banorna på Lilla Värtan som har utnyttjats till bredden under tävlingsdagarna. Efter SM kommer flertalet båtar bege sig till Helsingfors för att göra upp om Guldpokalen med sextiotalet andra folkbåtar. Tävlingarna pågår tisdag–lördag vecka 30.

Slutresultat från SM finns här.

/Alexander

Kommande evenemang

Sponsorer