Guldpokalen i Helsingfors avgjord

Den 54:e Guldpokalen avgjordes i Helsingfors under den gångna veckan. Veckan inleddes med landskampen mellan Sverige och Finland som seglades för 18:e gången, denna gång med fem båtar i varje lag. Seglingarna avgjordes inför en liten publik utanför hamnen och Sven Saléns pokal fick följa med tillbaka till Stockholm efter att det svenska laget hade besegrat det finländska. Matchen var länge oviss på grund av protestförhandlingar, men det svenska laget vann tillslut.

1311 före FIN 390 under landskampen 26 juli.
1311 före FIN 390 under landskampen 26 juli.

Det svenska laget bestod av:
1239 — Hobbe Wärnegård, Charlie Hagerman och Gustaf Fylkner
1269 — Per Hörberg, Donald Bratt och Pär Johansson
1289 — Anders Olsen, Per Wärnegård och Åke Ljungqvist
1311 — Johan Rasin, Erik Holmer och Martin Bratt
1942 — Leif Ahlquist, Ulf Boman och Christian Söderbäck

Årets Guldpokal samlade 65 båtar från sju länder, däribland nio svenska besättningar. De flesta tog sig dit med båten på trailer på färjan, arrangörerna hade ordnat rabatt på Finnlines för de tävlande. Det var även några som hade seglat dit, till exempel den svenska båten 1269 som gav sig iväg från Stockholm dagen efter SM och tog sig till Helsingfors på fyra dygn.

Det var första gången Guldpokalen arrangerades i Helsingfors och av Helsingfors Segelklubb. Tävlingarna var välarrangerade på banorna som användes under Olympiska spelen 1952, även om utseglingarna dit blev lite väl långa. Det var även just i Helsingfors som beslutet togs att lansera tävlingen som sedermera gav upphov till folkbåten 1940.

När båtarna kommit i hamn efter dagens seglingar bjöds det på korv från Helsingin Makkaratehdas och öl från Kukko framför Helsingfors Segelklubbs klubbhus. En kväll bjöds det på Olympiska spel med grenar som potatiskastning samt ett lotteri, där förstapriset, en portabel mastkranstripod togs hem av den mest långväga gästen, Eric Kaiser från St. Francis Yacht Club i San Francisco.

Guldpokalseglingarna började under tisdagen med en segling i lätta vindar och platt vatten som togs hem av Ditte Andreasen, Sundby Sejlforening. Under onsdagen seglades två seglingar i aningen starkare vindar och mer sjö som vanns av fjolårets vinnare Ulf Kipcke, Kieler Yacht-Club respektive Siegfried Busse, SV Kiel. Torsdagens segling vanns av Per Jørgensen, Kolding Sejlklub. Fredagen bjöd även den på två seglingar, den första vanns av Andreasen, och den andra av Busse.

Guldpokalvinnarna Per Jørgensen, Kristian Hansen och Claes Hoglert
Guldpokalvinnarna Per Jørgensen, Kristian Hansen och Claes Hoglert

Koldingseglaren Per Jørgensen tillsammans med Kristian Hurtig Hansen och Claes Hoglert hade redan säkrat pokalen inför den sista seglingen på lördagen. Andreasen tog hem den seglingen och slutade totalt på en andra plats på samma poäng som trean och fyran. I besättningen ingick Anders Jonas Rønn Pedersen och Benny Christensen. Totaltrea blev Sönke Durst, Laboer Regatta-Verein och fyra Per Buch, Kerteminde Sejlklub.

Bästa svenska besättning blev niondeplacerande Åke Ljungqvist, Anders Olsen och Per Wärnegård (de tre till höger i bild).
Bästa svenska besättning blev niondeplacerande Åke Ljungqvist, Anders Olsen och Per Wärnegård (de tre till höger i bild).

Svenska mästarna 1289 Mathilda II var fortsatt bästa svenska båt även under Guldpokalseglingarna. Anders Olsen, Per Wärnegård och Åke Ljungqvist slutade på en total nionde plats. Hobbe Wärnegård fick pris som bästa rorsman under trettio år, när han tillsammans med Charlie Hagerman och Gustaf Fylkner kom in på en total 13:e plats i sin Guldpokalendebut. Bland de tjugo bästa båtarna fanns de plats för tre till svenska båtar, 1311 Johan Rasin med besättning på en 16:e plats, 1358 Donald Bratt med besättning på en 19:e plats och 1269 Hans Torlén med besättning på en 20:e plats.

Hobbe Wärnegård tar emot pris som bästa rorsman under 30 år.
Hobbe Wärnegård tar emot pris som bästa rorsman under 30 år.

Efter lördagens seglingar blev det prisutdelning och regattamiddag innan alla återvände hemåt. Nästa år firar folkbåten 75 år och Guldpokalen seglas i Kerteminde på Fyn. Då kan det förhoppningsvis bli lika många båtar igen.

Mer:
Slutresultat
Bilder (Jarmo Vehkakoski)
Bilder (sailpix.fi)
Artikel i Huvudstadsbladet inför seglingarna

Kommande evenemang

Sponsorer