Seglingspropaganda på nationaldagen

Starten för den tredje seglingen

Den sjätte juni på självaste nationaldagen avgjordes Search Magazine classic yacht challenge. Tre lag gjorde upp om Search Magazines Sjöjungfrustaty utanför Vikingarnas Segelsällskaps Klubbhus på Lilla Värtan.

De inledande kontakterna mellan Search Magazine och Svenska Folkbåtsförbundet togs på Båtmässan i Älvsjö och efter konsultation med Vikingarnas Segelsällskap genomarbetades en ram för evenemanget.

Tanken var att Folkbåtarnas fina lagseglingstradition skulle få ett genomslag, Search Magazines heltäckande seglingsbevakning och Vikingarnas vana och tradition att ordna kappseglingar.

Arrangemanget skulle hedra Folkbåten, som seglats aktivt sedan sjösättningen av den första Folkbåten 1942 och således firar 75-årsjubileum i år.

Tävlande lag bjöds in och Folkbåt elit, KSSS elit och de regerande mästarna i Folkbåtslagsegling från Halmstad hörsammade kallelsen.

Som extra krydda accepterade OS-sexorna i 470-jolle Anton Dahlberg och Fredrik Bergström att ingå i KSSS elit. I den andra KSSS-båten seglade två kommande seglingsstjärnor – Filip Larsson, Laser, och Johannes Pettersson, Finnjolle.

Den journalistiska aspekten från Search Magazine sökte spännande brytningar, som kunde ge seglingarna en journalistisk spets. Man ville ha träbåtar mot plastbåtar, unga besättningar mot gamla besättningar. Det hela skulle utspela sig mot en fotogenisk fond, bestående av Stockholm Stad.

Den form som bestämdes var att segla två bankappseglingar på förmiddagen och en litet längre distanskappsegling in mot Gamla Stan på eftermiddagen.

En gemensam lunch arrangerades av Café Kruthuset där en allmän förbrödring mellan lagen skedde.

Search Magazine gjorde sitt bästa för att haussa evenemanget och KSSS elit fick ett träningstillfälle per besättning. De tävlande båtarna lottades ut till besättningarna och varje båt hade en båtägarrepresentant som kunde användas av det tävlande laget.

Lagkappseglingen använde sig av lagkappseglingsreglerna som skrivits om för att klara tre lag istället för normala två.

En av förutsättningarna för en lyckad segeldag är förstås vädret och det var med stor spänning väderläget följdes. Mellan två ganska tråkiga dagar lade sig en perfekt dag med bra vind och sol. Evenemanget var hemma!

Prisutdelning med de deltagande seglarna

Hur gick det då? Folkbåt Elit knockade de andra lagen med en välavvägd babordstart i den första kappseglingen och tog ledningen ganska komfortabelt.

Andra seglingen var betydligt jämnare, men även i den lyckades Folkbåt Elit slingra sig ur ett svårt läge och vann även den seglingen med mindre marginal.

Därmed hade Folkbåt Elit vunnit och den tredje seglingen blev en uppgörelse mellan KSSS elit och Halmstadlaget om andraplatsen.

Även denna segling var mycket jämn. Förhållandena nära Stockholm är mycket svårbemästrade, men även dessa kunde Folkbåt Elit läsa på bästa sätt. KSSS elit fick problem med storseglet på den ena båten, men kunde genom en dramatisk uppsegling till slut rädda andraplatsen knappt före Halmstad.

Prisutdelningen förrättades av Patrik Salén, vars farfar tog initiativet till Folkbåten för 75 år sedan.

Sammantaget blev detta ett storstilat jubileumsevenemang, som innehöll det mesta i seglingstrivsel och sportsliga uppgörelser på vattnet.

Stort Grattis till Folkbåt Elit, som lyckades ta hem seglingen!

Stort tack till Search Magazine som jobbat upp trycket och spänningen inför tävlingen!

Stort tack också till Vikingarnas Segelsällskap som höll ihop seglingarna på ett excellent sätt!

Seglarhälsningar,
Donald Bratt
Svenska Folkbåtsförbundet

Lagen

Folkbåt Elit 2
Anders Olsen
Pär Wärnegård
Johan Wärnegård
1323
Hobrik ”Hobbe” Wärnegård
Lars-Gunnar Lindberg
Martin Bratt
KSSS Elit 1375
Anton Dahlberg
Fredrik Bergström
Johan Edqvist
1358
Filip Larsson
Johannes Pettersson
Ingrid Bratt
Folkbåt
Lag-SM-vinnare (Halmstad)
1311
Svante Svensson
Folke Berntson
Donald Bratt
548
Mats Milborn
Ulf Bengtsson
Ulrik Winberg

Resultat

# Lag 1 2 3 Tot
1) Folkbåt Elit 1 1 1 3
2) KSSS Elit 2 3 2 7
3) Folkbåt Lag-SM 3 2 3 8

Kommande evenemang

Sponsorer