Emilie svensk mästare

Svenska mästarna 1390 Emilie. Foto: Bjarne Jönsson

1390 Emilie, Långedrags SS, tar hem 2022 års svenska mästerskap som avgjordes i Ystad torsdag till lördag. Lennart Magnusson, Mats Brodefors & Kjell Vågfelt, Långedrags SS heter de nya svenska mästarna som vann efter en rafflande avslutning.

Foto: Jonas Lindström

Det 20 båtar starka startfältet tävlade om SM-tecknen i lätta vindar på vattnen utanför Ystad för tredje gången, även 1986 och 2013 var Ystads SS arrangör för mästerskapen. Båda tidigare gångerna var det Skånebåtar som tog hem mästerskapet. Inför lördagens två seglingar hade Långedragsseglarna skaffat sig ett åttapoängsförsprång till nästa svenska båt, men när det var dags för den avslutande hade hemmaseglarna i Chess, Pontus Johnsson, Roger Olsson & Mats Sjöberg, kommit ikapp med samma poäng. En tredjeplats där gav mästerskaptecknet till Emilie före Chess om slutade fyra i seglingen. Bronspengen gick till 1289 Mathilda III, Anders Olsen, Pär Johanson & Per Wärnegård, Vikingarnas SS.

DEN–729 Sulajma, totalsegrare i SM-regattan. Foto: Jonas Lindström

De svenska seglarna överglänstes dock av den danska båten DEN–729 Sulajma, John Wulff, Benny Christensen & Andreas Granlund, Sundby SF, som tog hem SM-regattan i överlägen stil. Bästa debutant blev 1386 Bo Staffan Andersson, Michael Broad & Per Gidvall från Karlshamns SS, fyra på SM och femma totalt.

Svenska mästarna 1390 Emilie. Foto: Jonas Lindström

SM-arrangemanget högtidlighöll även den 80-årsjubilerande folkbåten och det 90-årsjubilerade Ystads Segelsällskap. Bland annat fanns en folkbåt i trä och en folkbåt i GRP att beskåda vid regattatältet.

Svenska mästarna 2022 Kjell Vågfelt, Lennart Magnusson & Mats Brodefors. Foto: Marie Vågfelt

Resultat på sailarena.com
Ystads allehanda: SM-silver för Ystad segelsällskap i helgen
Search Magazine: Folkbåten Emilie svensk mästare 2022
Svenska Seglarförbundet: Magnusson/Brodefors/Vågfelt svenska mästare i Folkbåt

Kommande evenemang

Sponsorer