Info om SM 2023 i Västervik

Västervik i Dahlberghs Suecia Antiqua et Hodierna

En längre version av denna artikel finns i Folkbåtsnytt 2/22. En karta med hotellen nedan och några restauranger finns på Google Maps.

Välkomna till SM 2023 som går i Västervik, denna pärla på Ostkusten. Folkbåtsseglaren Anders Olsen har tidigare bott i Västervik och berättar om planeringen för mästerskapet och några tips om staden.

SM är ett samarrangemang mellan Västerviks två segelsällskap WSSW och WSS. Regattahamnen blir på Slottsholmen mitt i centrala Västervik, på bryggan nedanför Hotell Slottsholmen. Slottsholmen är ett nybyggt hotell som ägs av Abba-Björn Ulveus, och kommer även att vara plats för regattakalaset.

Program

  • 8 augusti – Sjösättning
  • 9 augusti – Registrering. Sjösättning. Träningssegling på Skeppsbrofjärden, mitt i stan.
  • 10–12 augusti – Seglingar. After-sail med utdelning av spikpriser.
  • 12 augusti – Regattakalas

Sjösättning sker vid Westerviks Segelsällskap Wikingarnas (WSSW) hamn Notholmen. Här finns båtkran och en mycket bra mastkran. Här går det också att tälta eller bo i husbil/husvagn med tillgång till toa, dusch och pentry i klubbhuset. En knapp kilometers promenad/cykling längs vattnet till båten och centrum.

Seglingarna hålls på Lusärnafjärden med 1,5 nM utsegling från Slottsholmen. Vill man ha havsbana så måste man utanför alla kobbar, det blir då 5 nM utsegling, så det har vi valt bort.

Vi hoppas även på många träbåtar – ett särskilt träbåtspris är uppsatt.

Boende
Att bo i tält eller husbil/husvagn på WSSW:s klubbhamn Notholmen är, som nämnts ovan, ett bra alternativ. Gratis i samband med SM, före och efter gäller klubbens vanliga avgifter. 

Ett flertal hotell och vandrarhem finns, men boka tidigt. Västervik är en populär sommarstad. Det är svårt att rekommendera något framför något annat. Men här några förslag ur mängden:

  • Lilla Hotellet – prisvärt och lovordat mellanting mellan hotell och vandrarhem 1 kilometer från centrum. Bra med parkering.
  • Hotell Fängelset – kul att bo i gammal cell i detta nedlagda fängelse mitt i centrum. Cellerna är små, men även större rum finns. Bra parkering.
  • Park Hotell – trevligt i centrum, men lite oklart med parkering.
  • Hotell Slottsholmen – vid regattahamnen och för den som vill kosta på sig lite lyx. Det finns även en flytande hotelldel där det är möjligt att bada från rummet och i stort sett möjligt att lägga till i vardagsrummet.
  • Stugor på Lysingsbadet – Västerviks stora och populära campingplats. 3 kilometer till centrum. Bad från stränder eller klippor, vattenrutschbana mm för barnen, matställen. Bästa utsiktsplats över seglingarna på Lusärnafjärden.

Skärgården
Nu till det bästa. Västervik är omgivet av Sveriges finaste skärgårdar, tycker jag. Ge dig gärna tid att flyta runt här några dagar. Närmaste fina naturhamnarna finns i Katsholmsfladen just utanför Västervik, men både norr och söderut finns massor med underbar skärgård och fina naturhamnar. Oftast bra väder också – Västervik ligger i regnskugga bakom Sydsvenska höglandet.

Övrigt
Resande seglare kan stanna på Vikingarnas SS område på väg till Guldpokalen eller mellan Guldpokalen och SM efter kontakt med Hans Torlén.

Vi ses,
Anders & Hans

Anders Olsen
olsen_anders@outlook.com // 070 391 75 22

Hans Torlén
ht@enerplan.se // 070 517 09 49

Kommande evenemang

Sponsorer