Folkbåtarnas sprintsegling på Lilla Värtan

Foto: Åke Ljungqvist

För andra gången genomförde Vikingarnas Segelsällskap en sprintsegling för Folkbåtar. Tävlingen genomfördes helgen 15–16 juni.

Sprintsegling är en modern och intensiv form av bankappsegling där varje race är beräknat till ca 15–20 minuter. Banan är en vanlig kryss-länsbana där start och mål är på samma ställe. Uppehållet mellan seglingarna är väldigt kort och startförfarandet är nedkortat till 3 minuter. En domare följer seglingarna och utdömer eventuella straff direkt på banan. Alltså, inget utrymme för protestförhandlingar. Precis som i Americas Cup, utan övrig jämförelse.

Under lördagen genomfördes 8 seglingar under bra förhållanden. Inte så mycket vind men dock vind. Vinden betedde sig precis som vanligt på Lilla Värtan med vred rejält hit och dit hela tiden.

Foto: Åke Ljungqvist

Resultaten varierade ganska mycket men SWE 1358 med Donald Bratt vid rodret, utmärkte sig och ledde ganska stort efter första dagen. När banorna är så här korta så blir ju fältet ganska väl samlat. En del mindre incidenter förekom och domaren fick göra sitt jobb.

Väl tillbaka i VSS fina hamn så bjöds det på pizza och dryck och än en gång konstaterades hur också den sociala biten i land är en viktig del av seglingen. Mycket trevligt!

Söndagen bjöd inte på någon vind alls. Nästan. Korta stunder med svag, vridig och stråkig vind gjorde denna dag till en riktig utmaning både för seglare och för kappseglingsledningen. Alla kämpade för att få ihop dagen till en bra dag. Det blev en bra dag, även om den var knepig. Vi startade 7 race och 4 race räknades. De race som inte räknades hamnade utanför maxtiden. Kändes lite snöpligt ibland när några båtar var väldigt nära mållinjen. Men men, så är nu reglerna. Även denna dag så gjorde SWE 1358 en mycket bra insats även om SWE 1322 närmade sig i den totala sammanräkningen.

SWE 1358 vann regattan med SWE 1322 på en sammanlagd andra plats. Hurra för dem!!

Denna form av segling är som tidigare nämnts mycket intensiv. Det är en utmärkt form av träning där starter och manövrar påverkar mycket och direkt. Denna gång var vi fem båtar och några till hade varit kul. Fler än åtta innebär fler startgrupper.

1290 Hans Torlén

Resultat

Foto: Åke Ljungqvist

Kommande evenemang

Sponsorer