Folkbåtsbörsen: Folkbåt säljes

812

NORDISK FOLKBÅT 812 TILL SALU

Pris: 20 000 SEK

Överväger nu att sälja min ögonsten och livskamrat sedan 5 år tillbaka Juanita, för att köpa större flytetyg. Det är en rustik 53-årig madam som tjänat mig väl under de gångna 5 åren och tagit mig till fjärran kuster som Gotland, Åland och Småland. Hon har även hunnit bli filmstjärna genom medverkan i en musikvideo. Juanita är en nordisk folkbåt i trä, byggd av Enar Johansson i Norrtälje 1963, med segelnumret 812.

Juanita har som alla äldre träbåtar både fördelar och nackdelar. En fördel som jag själv uppskattat mycket är den för folkbåtar ovanliga inredningen, som får henne att invändigt kännas som en större båt än vad hon är. Anledningen är att hon till skillnad från de flesta folkbåtar inte har genomgående mast utan istället masten stående på däck. För att staga upp under mastfoten finns ett rejält skott mellan förpik och ruff, med bokhyllor och utdragbara lådor och en genomgång i mitten. Utrymme för sprit- eller gasolkök finns i ruffen, men måste köpas till.

Angående komforten är det som någon vis person noterade: ”I Folkan lever en person bekvämt, två personer acceptabelt och tre personer i bitter fiendskap.” Även sittbrunnens disposition är praktisk, med hela tofter att sträcka ut sig på och en skotpelare i mitten som man kan röra sig fritt runt.

Juanita är i bruksskick, och segelklar till sommaren. Hon har en del skönhetsfläckar, som jag tagit mig för att åtgärda efter hand, men det är som alla träbåtsägare vet ett arbete som inte tar slut. Hon läcker inte, vare sig ovanifrån eller underifrån och hon sväller snabbt efter sjösättning. Hon är segelklar, men det kommer inte att saknas saker att göra för den som vill få henne till mint condition.

Bättre begagnad segelgarderob medföljer, fullgod för familjesegling och finsegling i skärgården, men har du tänkt kappsegla bör du nog införskaffa nya grejer. Tågvirke, dubbla ankare, förtöjningsgods, fendrar etc medföljer givetvis. Om så önskas medföljer bockar och pallvirke samt täckställning med presenningar utan kostnad men mot avhämtning. Rekommenderas.

Vad som däremot inte medföljer men som kan köpas till för 10 000 är en utombordare i nyskick Mercury Sailpower 5 hk som går som en klocka och har förvarats inomhus under vintern. En bättre motor kan inte fås. (info)

Det är inte utan ett visst vemod som jag nu överväger att låta henne vandra vidare till en ny ägare, men samtidigt känner jag att jag börjar bli redo för nästa steg i mitt båtliv.

Lars Anders Johansson
lars@larsandersjohansson.se
TEL: 0739256017

juanita4

Kommande evenemang

Sponsorer