Kalmarbåt svensk mästare 2023

Anders Cederblad, som tillsammans med besättningen Ola Schwarz och Anders Jarlmander i SWE 1255 Selma, blev 2023 års svenska mästare i Nordisk folkbåt. Foto Benny Christensen

Det 58:e svenska mästerskapet för Nordisk folkbåt avgjordes 9–12 augusti på Lusärnafjärden vid Västervik i regi av Westerviks SS Vikingarna och Westerviks SS. 21 folkbåtar kom till start från ost-, väst-, sydkusten, Vättern och Danmark.

Svensk mästare 2023 blev SWE 1255 Selma, Anders Cederblad, Ola Schwarz och Anders Jarlmander från Segelsällskapet Vikingarna (Kalmar) som i sin nyrenoverade båt tog hem två spikar.

Silvermedaljerna gick till förra årets mästarbesättning, SWE 1390 Emilie, Lennart Magnusson, Mats Brodefors ochKjell Vågfelt från Långedrags Segelsällskap och bronsmedaljerna gick till SWE 1386, Bo Staffan Andersson, Michael Broad och Piero Bandini från Ronneby Segelsällskap.

DEN 729 Benny Christensen, Andreas Granlund och John Wulff.

Tre danska båtar deltog i SM-regattan och de var även en av dem som blev totalsegrare i tävlingen. DEN 729 Sulajma med besättningen John Wulff, Benny Christensen och Andreas Granlund, vilka hade slutat sexa i Guldpokalen veckan innan i Tallinn, vann och tog under de nio kappseglingarna tre spikar och två andraplatser.

Jan Larsson, Stina Larsson Prytz och Björn Roback i SWE 576 Friendship blev bästa träbåt. Foto Benny Christensen

Bästa träbåt blev SWE 576 Friendship, Stina Larsson Prytz, Jan Larsson och Björn Roback från Waldemarsviks Segelklubb i sin SM-debut, medan SWE 750, Göran Karlsson, Torbjörn Gunnarsson och Peter Jonsson från samma klubb vann priset Skrapan som nästa bästa träbåt.

Stort tack till de båda segelsällskapen i Västervik, Westerviks SS Vikingarna och Westerviks SS för ett bra arrangemang till sjöss och i land.

Resultat
Barometern: Kalmarseglare i topp efter första SM-dagen i Västervik (9 augusti)
Barometern: SM i Nordisk Folkbåt – Kalmarseglare blev tvåa (13 augusti)
Barometern: SM-guld i folkbåt till Kalmar (14 augusti)
Svenska Seglarförbundet: Cederblad, Schwarts och Jarlmander från SS Vikingarna vann SM i Nordisk Folkbåt (23 augusti)

Kommande evenemang

Sponsorer